SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Zorgen maken?

Afbeelding voor Zorgen maken?
11 april 2016

De SV heeft met gefronste wenkbrauwen notie genomen van de politieactie tegen een NEC-supporter, die voor aanvang van de wedstrijd tegen Vitesse mogelijk een rookpot heeft afgestoken in het thuisvak. Deze sfeeractie (wat uiteraard niet mag) heeft 5,5 uur cel opgeleverd. De tenlastelegging: poging tot zware mishandeling. De rook die wordt ingeademd is kennelijk giftig, aldus de politie.

Ik moet zeggen dat dit wel een hele aparte wijze is van het uitvoeren van normalisatie bij het betaald voetbal. Los van het feit of het juridisch allemaal klopt wat justitie doet, vraag ik mij oprecht af waar het georganiseerd afsteken van fakkels/rookpotten dan onder valt! Zou zo’n gecontroleerde afsteeksessie dan vallen onder een collectieve sado masochistische actie? In de trant van ‘we gaan met zijn allen iets doen wat eigenlijk mishandeling van elkaar inhoudt?’ 

Dat bepaalde zaken niet mogen in het stadion is algemeen bekend. Echter hebben de clubs en de KNVB een eigen reglement dat prima functioneert. Een uitnodiging voor de commissie stadionverboden lijkt me in deze situatie meer dan voldoende. 

Het heeft er dus alle schijn van dat er iets anders speelt bij onze plaatselijke hermandad. En dat geeft reden tot zorg, want wat is nu de volgende stap van de politie? Ik denk dat het wenselijk is dat wij gezamenlijk met de HKN, de  club en het VON aan tafel gaan om een en ander zo spoedig mogelijk te bespreken. Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat het afsteken van een rookpot (en nogmaals, dat mag niet) leidt tot een arrestatie en een opsluiting van 5,5 uur. 

We mogen de club nog dankbaar zijn dat de desbetreffende persoon niet van zijn bed is gelicht, want dat was in eerste instantie de bedoeling.

Ik nodig alle partijen bij deze uit om bij ons op de club aan tafel te gaan en te gaan uitspreken wat de achterliggende gedachte is geweest van deze toch wel heel bijzondere actie van de mannen van bureau Gelderland-Zuid. Ik ben echt heel benieuwd wat deze wetsdienaren heeft bewogen….

Harold Bastiaans