SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

We staan 9e!

Afbeelding voor We staan 9e!
14 december 2015

Een blik op de ranglijst van de eredivisie laat zien dat we 9e staan. Een goede kijker ziet dat we in het linkerrijtje eindigen dit jaar. Een bijzonder mooi resultaat voor ons clubje, dat met zijn begroting eigenlijk net iets boven de rode streep zou moeten bivakkeren. Een terugblik op dit jaar leert ons dat we van winterkampioen naar Jupiler kampioen tot stabiele middenmoter van de eredivisie zijn geworden. Een prachtig resultaat van ons NEC.

Dit komt natuurlijk ergens vandaan. Na de degradatie is het roer omgegaan bij onze club. Rigoureuze veranderingen waren nodig om het betaald voetbal in Nijmegen te behouden. Onder bezielende leiding van de toen aangestelde algemeen directeur Bart Van Ingen zijn er diverse mooie stappen gemaakt om uiteindelijk uit te komen daar waar we nu staan. Stabiel in de eredivisie, wie had dat verwacht in mei 2014? Ik niet, wel gehoopt natuurlijk..

Het succes kent meerdere vele vaders en iedereen wil daar zijn gram uit halen. En dat mag natuurlijk. Brood die zijn mannen goed trainde tot spelers die heel veel scoorde. De steward die extra goed fouilleerde, tot de supporter die wekelijks dezelfde sokken uit bijgeloof aantrok. Iedereen heeft zo zijn eigen bijdrage geleverd aan het huidige succes.

Nadeel van dit succes is echter wel dat het snel gaat wennen. Zo komen er steeds vaker kritische geluiden op het moment als het even minder gaat. Ik vind dat jammer. Ik kom zelf uit een tijd dat winnen niet heel gewoon was. Een tijd dat we net zo vaak Eerste Divisie als Eredivisie speelden. En dat het samen zijn met de supporters, belangrijker was dan de uitslag. Iets van “no one likes us we don’t care”.

Laten we de spelersgroep gewoon steunen. Laten we als het even tegenzit, niet gaan fluiten. We zijn niet Ajax dat speelt met een budget van 65 miljoen. We zijn gewoon NEC , de nummer 1 van Gelderland ongeacht de plek op de ranglijst.

Ik krijg wel eens het verwijt dat ik Bart van Ingen te veel steun. Verwijten als ‘die man is arrogant, hautain en voelt zich meer dan de rest.’ Wat wij niet moeten vergeten is dat deze directeur een supporter is, die de Raad van Supportersgeledingen gerealiseerd heeft en daarnaast een van de meest transparante directeuren is van de huidige BVO’s in Nederland. Hij omarmt het balkenshirt (als de supporters dat willen) en loopt nooit weg van enige verantwoording richting supporters. Met de huidige stand op de ranglijst verdient hij meer credit dan wat hij van sommige krijgt.

2015 was weer een mooi jaar. Met mogelijk een overwintering in de beker en nog een leuke pot tegen Feyenoord, waarin we als club laten zien dat we open staan voor normalisatie in het voetbal door deze club 250 extra kaarten te kunnen verkopen. Ik hoop voor de seizoenskaarthouders van ons op de verkochte plekken dat ze tevreden zijn met het geboden alternatief.

Laten we met zijn allen in de spiegel kijken en blijven realiseren dat wij “NEC” zijn en iedereen daar zijn eigen bijdrage aan levert. Van directie tot cateraar, van de mannen van Van Benthum, tot wij de supporters.

Fijne kerstdagen en een gezond en sportief 2016!

Harold Bastiaans
Voorzitter SV NEC