SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Verslag Supporterscongres

Afbeelding voor Verslag Supporterscongres
26 maart 2017

Zondag is de SV aanwezig geweest bij het eerste supporterscongres georganiseerd door het Supporterscollectief Nederland. Het was de eerste keer dat vertegenwoordigers van de supportersclubs/groeperingen direct in contact traden met de beleidsbepalers van de KNVB.


De belangrijkste agendapunten waren de nieuwe competitieopzet en het plan ‘toegankelijk voetbal 2020’. De KNVB (oud-NEC manager Jan Bluyssen), Eredivisie CV (oud NEC-directeur Jacco Swart) en onderzoeksbureau Hypercube presenteerden de drie mogelijke plannen en gingen met de supporters de discussie aan over de beste opzet. Dan gaat het om een Eredivisie met 18 of 16 clubs en wel of geen nieuwe competitie waarin de kampioen en degradanten bepaald worden. Ook de rol van de beloftenteams zorgden voor veel discussie. Uit de gehouden peilingen bleek ook dat meer an de helft van de aanwezige supporters geen verandering wil van de eredivisie en bijna 70% het ook bij 18 clubs wil houden.


De verschillende competitiemodellen werden gepresenteerd waarbij ook berekeningen werden getoond over de opbrengst van een nieuwe competitie met 18 of 16 clubs inclusief en de beslissing van het kampioenschap via de play-offs. Het zorgt voor een kleine stijging in wedstrijdspanning, maar voornamelijk meer inkomsten vanwege meer aantrekkelijkere wedstrijden. Aan de andere kant wordt dit ook uit de zak van supporters betaald (meer wedstrijden, dus meer wedstrijdkaarten kopen) en zijn de voordelen voornamelijk voor de clubs die zich kwalificeren voor de kampioenspoule (6 hoogst gekwalificeerde clubs). Ook werd duidelijk dat er sowieso 2 clubs rechtstreeks zullen degraderen in de toekomst.


Het tweede thema ging over een toegankelijker en gastvrijer bezoeken van uitwedstrijden. Burgemeester van Breda (en oud-wethouder van Nijmegen) Paul Depla hield een goed betoog over de rol van burgemeesters bij het gastvrij ontvangen van uitsupporters en het tonen van lef bij beslissingen over minder combi’s. Zowel Gij de Jong (namens de KNVB) en politie gaven duidelijk aan dat het belangrijk wordt de kleine kern die het verpest, te isoleren en aan te pakken. En waarbij ook de politie-inzet geminimaliseerd moet worden.

Het was een informatieve middag waarin duidelijk werd dat op gebied van de competitieopzet de belangen van de KNVB en supporters enorm verschillen. De standpunten van de supporters worden zeker meegenomen, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de clubs. We zijn dan ook blij dat NEC hierin een kritisch volger is en aanjager is voor de kleinere clubs in de Eredivisie. Op het gebied van supporterszaken lijkt juist een goede wind door Zeist te gaan. Maar ook hier geldt dat zowel clubs, supporters en burgemeester vaker met elkaar in gesprek moeten gaan.