SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Verslag BVO overleg 9 oktober 2019

Afbeelding voor Verslag BVO overleg 9 oktober 2019
14 oktober 2019

SV NEC Overleg wo. 9 oktober 2019

Aanwezig:
Arjan van Hout, Karel van Rooij, Wim Muller, Jeroen Rengers (SV N.E.C.), Wilco van Schaik, Hilde Boerstal, Sander Mijnhijmer (N.E.C.) & Julian Paardekooper (notulist)

Update vanuit club door directie

WvS geeft zoals altijd eerst een update van de technische zaken. Hij ziet dat NEC een beter elftal heeft dan de positie op de ranglijst nu weergeeft. Er zijn positieve ontwikkelingen gaande, alleen uit zich dat nog niet in resultaten. Er is veel geïnvesteerd in de randvoorwaarden om als spelers en staf optimaal te kunnen presteren. Dat is de start van het programma ‘topsportklimaat’, waarmee de club een hoger niveau eist van staf en spelers op technisch, tactisch en fysiek gebied.

Profvoetbal is een vak, zo moet dat 24/7 door de speler beleefd worden bij NEC. Echter, dat kan alleen als je als club die randvoorwaarden, waardoor je eisend kunt zijn, goed hebt ingevuld. De nieuwe fysiek trainer, Nijmegenaar Nick van Doorn is positief na de eerste maanden en geeft aan dat hij de groep fitter ziet worden en dat spelers het besef hebben dat het meer is dan alleen voetbal. Ook neemt de intensiteit op de veldtrainingen toe, alsmede het aantal trainingen. De lat moet elke dag hoger liggen dan vorig jaar. Het is een proces dat ingezet is. Dit duurt langer dan één seizoen. Nu zit de club in de fase van het ontwikkelen en verbeteren. Aan het einde van dit seizoen ligt de norm en de eis hoger, waardoor de instap in het volgende seizoen hoger is en kwaliteit, intensiteit en ook resultaat hoger komen te liggen. Van ontwikkelen en verbeteren moeten wil de club dan gaan naar winnen, wat uiteindelijk in het derde seizoen moet leiden tot een winnende cultuur die ontwikkeld is.

De selectie is doorontwikkeld en geselecteerd. Jeugd is ingepast. Al die facetten zorgen ervoor dat we af en toe, zeker in de eerste seizoenhelft wel eens wisselend kunnen presteren. Maar elke week willen we op de training en in de wedstrijd verbetering zien bij het elftal en het indvidu. Het is daarom al mooi dat jeugdspelers als Bart van Rooy, Ole Romeny, Cas Odenthal, Frank Sturing, Niek Hoogveld, Ayman Sellouf en Anthony Musaba de eerste wedstrijden gezamenlijk al veel minuten hebben gemaakt. Deze keuzes zorgen ervoor dat de club dit seizoen niet om de titel speelt, maar zich richt op nacompetitie spelen.

In de eerste fase van het seizoen heeft N.E.C. eigenlijk iedere wedstrijd, met uitzondering van Jong Ajax en FC Dordrecht aanspraak gemaakt op drie punten. De nodige ervaring om een wedstrijd te beslissen als dat kan ontbreekt nog. De spelers zijn leergierig, het moment gaat komen dat zij zeggen en van binnen voelen ‘tot hier en niet verder, nu gaan wij deze wedstrijd binnen trekken’. Voorbeeld: Go Ahead Eagles lag al op de rug, we lieten alleen na om ze het laatste zetje te geven.

Op financieel vlak blijft de club, natuurlijk, een enorme uitdaging. De situatie omtrent Fenerbahce is extra vervelend, anders had je veel minder problemen gehad. De crediteuren stapelen zich mede daardoor op, maar we staan in nauw contact met ze en ze hebben begrip voor de situatie. De salarissen van spelers en kantoor kunnen gewoon betaald worden. Maar al na de degradatie is er een groot operationeel verlies (zonder transfers ontstaan) van meer dan 3 miljoen per jaar, dat is de uitdaging. Deze zomer zijn we begonnen met een herstructurering om die verliezen de komende drie seizoenen terug te draaien.

Mihail Ponomarev

De SV vraagt om opheldering omtrent het gerucht rond de investering van de Mihail Ponomarev. “Na de RVC-STAK vergadering in mei kwam eruit dat ik me eens moest gaan oriënteren op een externe investeerder. De markt aftasten, kijken wie en wat daarop actief was. Dit omdat niemand van onze eigen mensen de club wilde kopen en we wel ambities hadden om te groeien naar de subtop eredivisie. Dan is geld noodzakelijk. Het doel was kijken, ruiken, oriëntatie en zo kennis en ervaring op doen. Mikhail Ponomarev was daar één van de mensen van die we tegen kwamen omdat hij in onze keuken wilde kijken. Ik heb daar een stuk of zes keer mee gesproken. Hij wilde ons helpen met een financiering die we nodig hadden, niets meer en minder, zoals al eerder gezegd.

“Waarom zou je een Russische zakenman binnenhalen bij de club”, vraagt de SV verder. Van Schaik: “Ik heb alles laten nakijken door drié advocaten. Op geen enkele manier kon hij of iemand anders enigszins zeggenschap hebben of krijgen. Het enige wat hij wilde was kennis maken met het Nederlandse voetbal, in onze keuken kijken, vooral op commercieel en academie gebied. Dus praten met iedereen: dat kon ik voor hem regelen.”

Willen de huidige investeerders niet de club helpen met een overbrugging in plaats van een externe investeerder? Van Schaik vervolgt. “Het speelde dus al sinds mei. Ik heb zoveel gesprekken gevoerd om ons te laten overleven. Uiteindelijk ben ik ook weer terecht gekomen bij onze eigen mensen en investeerders. Zij blijven de club steunen en werken mee naar de toekomst. Zij zijn het fundament van die nieuwe toekomst. Naast hun gaan we nu kijken of we meerdere partijen erbij kunnen betrekken om de drie seizoenen naar een nieuw stadion toe te overbruggen. Als we deze periode financieel en technisch kunnen overbruggen met elkaar breekt er echt een nieuwe perspectief aan voor onze club. Het stadion is van doorslaggevend belang in de toekomst van onze club. We zijn met vele partijen van gemeente tot architecten, van stakeholders tot project ontwikkelaars, tot vele maatschappelijke partijen, die in het stadion iets willen beginnen, in gesprek.”

Supportersraad

N.E.C. is gestart met de supportersraad. De SV vraagt hoe de club de start ervaart. Hilde Boerstal, SLO’er en begeleider van de raad, vertelt. “Het is een super enthousiaste groep supporters. Supporters die we nog niet kenden, maar waar er zo ontzettend veel van zijn. De 5% die we hier wekelijks zien kennen we en hun standpunten kennen we ook. Nu leren we ook veel van de andere kant kennen.” De SV vraagt zich af wat N.E.C. met de ideeën gaat doen.   “Zij brainstormen tijdens bijeenkomsten en leveren ideeën op aan ons. Zijn het kleine dingen, kunnen we die zo uitvoeren. Moeten er grotere besluiten genomen worden, dan zal dat altijd in samenspraak met de SV en de daarbij betrokken partijen rondom de club.”

Vertrek Sander Mijnhijmer

Operationeel manager Sander Mijnhijmer vertrekt per 8 november bij N.E.C. Hij gaat naar NAC, de club uit zijn woonplaats Breda. Sander verklaart zijn keuze. “Ik wilde hier niet weg, had het naar mijn zin, maar deze kans kon ik niet laten schieten. N.E.C. is een hele mooie club met een betrokken en levendige achterban, dat heb ik altijd heel fijn vinden werken. Maar zowel privé als zakelijk is deze stap voor mij persoonlijk een hele mooie.” De SV heeft begrip voor zijn keuze, maar vindt het jammer dat op deze positie weer een medewerker vertrekt. Hoe gaat de opvolging eruit zien? “N.E.C. gaat de komende weken kijken naar de invulling van de vacature. Er staat al een sterk team, werknemers die op eigen voeten kunnen staan. We gaan kijken hoe we het op gaan lossen. De verdeling van de taken kunnen op verschillende wijzen worden ingevuld, intern en extern. Daar gaan we ons nu op oriënteren.”

Uitvak NAC Breda

Tot slot het uitvak van NAC, volgens SV-voorzitter Jeroen Rengers een schandalige vertoning. “Er staat één scanner voor 400 man, de trappen zijn spekglad, er zijn geen nooduitgangen. Bovendien is het zicht vanuit die ‘vissenkom’ belabberd. Wilco van Schaik geeft aan samen met de SV een brief op te willen stellen aan de directie en de SV van NAC. De SV gaat hiermee aan de slag.