SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Verslag BVO overleg 2 december 2019

Afbeelding voor Verslag BVO overleg 2 december 2019
3 december 2019

Aanwezig: Jeroen Rengers, Wim Muller, Arjan van Hout, Karel van Rooij (SV), Wilco van Schaik, Hilde Boerstal, Luc te Riele (N.E.C.), Julian Paardekooper (Notulist)

Agenda:
– Update vanuit club
– Aanpassen uitvak
– Kachels op hoofdtribune
– Rookvrije stadions betaald voetbal
– Reactie NAC op klachten over uitvak
– 120 jaar N.E.C.

Update vanuit club
Wilco van Schaik trapt zoals gebruikelijk af met een update vanuit de club. Hij verwijst naar het interview met De Gelderlander, over het financiële gat dat door de investeerders is gedicht. “Die mensen zijn top en redden de club nu opnieuw. De 3B’s financieren de transfergelden van Groeneveld voor. Zij lenen nu dit geld aan ons uit, om dit als de clubs betalen terug te krijgen. Hierdoor kunnen we dit seizoen financieel liquide goed door komen. Marcel Boekhoorn is in zijn rol voor de club altijd een ongekend persoon en doet dit altijd als storting aan de club. Waarmee hij zich onderscheidt als zeer belangrijke bron in het verleden en ook nu weer naar de toekomst toe. Mensen hoor ik vaak zeggen ‘waarom koopt hij de club niet?’ Maar ik heb nu gezien wat hij de afgelopen jaren aan de club heeft geschonken om de club te laten bestaan, zowel in geld als door het af te zien van transfergelden/winsten in het spelersfonds, dat is van ongekende waarde en hoogten geweest.”

NEC wacht nog steeds op het geld van Fenerbahce voor Kadioglu. “We verwachten op korte termijn uitspraak van de FIFA. Gelukkig doet de club het goed en doen ze mee om een plek in Europees voetbal. Willen ze daar ook daadwerkelijk worden toegelaten, zullen ze voor april de financiën op orde moeten hebben.”

De laatste weken nam door de goede resultaten het opportunisme toe. De SV vraagt zich af of er dan toch niet iets in de club gebeurt waardoor de doelstelling eventueel aangepast kan worden. “Natuurlijk gaan mensen zich weer roeren, maar vrijdag werden we weer met twee benen op de grond gezet. Daarin blijkt dat je op een aantal plekken net iets minder kwaliteit hebt dan de absolute topploegen ofwel dat we net nog niet klaar zijn die laatste stap nu al te zetten. Ontwikkeling gaat snel, dus het kan dit seizoen al gebeuren, maar reëler is te denken aan komend seizoen. Nu zijn we met een andere visie gestart, een andere werkwijze, dat is een proces van ontwikkelen en verbeteren dit jaar. Daarna ga je van af en toe winnen naar vaker winnen en op een gegeven ogenblik gaat dit of komend seizoen winnen weer de norm worden bij NEC. Nu zijn we nog niet op dat punt, maar dat zou te snel zijn dat nu al te verwachten. Als je het proces zijn werk laat doen, spelers en team blijft ontwikkelen en elke week de lat wat hoger legt is succes een logisch gevolg. We hebben een goede keeper, een geweldig centrum”, doelt Van Schaik op Kvida en Van Eijden. “Ook de backs zijn stabiel geworden, alleen naar voren toe is de staf aan het kijken hoe we daar nog succesvoller in ons spel in kunnen worden, daar ligt nu weer onze uitdaging.

De SV vraagt zich dan ook af of er in de winter niet, net als vorig jaar, een paar gerichte versterkingen kunnen worden gehaald. Van Schaik: “Daarin geldt hetzelfde als een jaar terug: we zullen niemand voor de breedte gaan halen, maar komen er buitenkansjes, zoals Druijf en Bruijn vorig jaar, zullen we kijken wat er mogelijk is.” De SV vraagt ook naar de voorwaarden rond de verhuur van Ndayishimiye aan Willem II. Van Schaik geeft aan dat hier voor NEC een goede koopsom op rust ‘voor Eerste Divisie begrippen’. Of het houden van de speler niet haalbaar was, zegt Van Schaik dat de speler in de zomer per sé wegwilde, er problemen en discussies waren op karakter en positie. “Soms heeft een speler een andere uitdaging nodig dan wij kunnen bieden en op dat moment leek dit technisch en financieel de beste optie. Mike’s kwaliteiten hebben nooit ter discussie gestaan, laat dat duidelijk zijn, vandaar dat we hem ook niet zonder afspraken over een prijs en doorverkoop hebben laten gaan”.

Van Schaik is positief over de gang van zaken dit seizoen. “Het is belangrijk dat jonge spelers uit eigen kweek stappen maken, daar hebben we voor gekozen. Dat gebeurt tot dusver zeker en ook bij de beloften doen jongens het goed. In de winter zullen we kijken wat er door kan stromen. Beekman, Van Ottele, Proper, hebben allemaal al mee getraind of gespeeld en die komen er ook al weer aan. Misschien in de komende periode of de tweede helft van het seizoen zien we ze terug of komen ze in aanmerking voor een vaste plek bij de selectie. Dat is het proces dat we willen zien vanuit de academie, wat goed is komt snel en de staf durft die jongen spelers erbij te pakken. Dat is goed, want dat is wat we wilden zien vanuit onze visie.”

Aanpassen uitvak
Het volgende punt komt vanuit de SV. Zij willen, net als ADO Den Haag, de lexaanwand voor het uitvak weghalen. Dit om initiatief te tonen in het plan van alle betaald voetbalclubs om wedstrijden toegankelijker te maken voor uitsupporters. NEC staat hier absoluut voor open en geeft de SV-toestemming om binnenkort met alle betrokken partijen te gaan zitten.

Kachels op hoofdtribune
Wilco van Schaik komt zelf met een verklaring over de weer werkende kachels, tegen Jong FC Utrecht. De kachels die daar hangen zijn vier jaar later aangeschaft dan de overige kachels. Deze mogen daarom nog vier jaar mee. NEC kon dit toen zelf al niet betalen, maar de OSRN heeft deze destijds zelf betaald. Ze zijn dus later aangeschaft, ze zijn minder oud, er zijn nog onderdelen voor te koop en daardoor gaan deze kachels langer mee dan de kachels op de overige tribunes. Voordat we daar scheve gezichten of er gezegd gaat worden ‘waarom business wel en supporterts niet’, wilde Van Schaik dit wel melden, want ook hier moeten we open en eerlijk in zijn vond hij. Daarom was er weinig tegen in te brengen.

Rookvrije stadions
De SV vraagt ook naar de landelijke campagne in het ontwikkelen van een rookvrij stadion. Alle stadions in het betaald voetbal zijn per 1 augustus 2020 rookvrij. Om dit te bewerkstelligen, moeten clubs op tijd beginnen met het ontmoedigen van roken. Luc te Riele reageert: “We starten in januari met een campagne en die zal duren tot het einde van het seizoen. We zitten binnenkort met alle partijen hoe we dit aan gaan pakken.” Gevraagd wordt ook naar eventuele rookplekken buiten de hekken van het stadion, bijvoorbeeld rond de Schup. NEC zal hier later op terugkomen.

Reactie NAC op klachten over uitvak
NAC-directeur Luuc Eisenga heeft gereageerd op de brief die de SV hem stuurde naar aanleiding van de belabberde omstandigheden in het betreffende uitvak. De brief zal binnenkort worden gepubliceerd op de website van de SV.

120 jaar NEC
in 2020 bestaat NEC 120 jaar. In een eerder overleg werd al geopperd om een theatervoorstelling te organiseren. Dit bleef destijds liggen, maar de SV geeft aan dat het daar binnenkort mee wil beginnen. Wilco van Schaik geeft aan dat de club hier absoluut aan mee wil werken.