SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Veiligheidszaken NEC stelselmatig in de fout

Afbeelding voor Veiligheidszaken NEC stelselmatig in de fout
2 februari 2020

In drie maanden tijd heeft de afdeling Veiligheidszaken ervoor gezorgd dat een zes jaar lange samenwerking in ‘Team Wedstrijden’ volledig is stopgezet. Niet door één incident, maar door stelselmatig opbouwend fout op fout te maken. Iets wat lijkt op een missie om een aantal supporters (in hun termen: ‘rotte appels’) uit vak 080 te krijgen. Onderstaande uitleg van Jeroen Rengers verscheen zaterdag op ForzaNEC.nl.

Het begon bij een stadionverbod eind november na afloop van de bekerwedstrijd tegen Excelsior, waarbij een vooraanstaande supporter van Legio Noviomagum en 080, laten we hem even Jaapie noemen, beschuldigd werd van het uitschelden van politieagenten. Het is dan opeens voetbalgerelateerd, waargenomen door meerdere (Nijmeegse!) agenten inclusief veiligheidscoördinator Gerard en het resultaat is een doormelding bij de KNVB en stadionverbod van negen maanden. Alsof je contactloos betaalt met je PIN-pas en de volgende rotte appel uit De Goffert verdwenen is. Het verhoor met een advocaat liep op niets uit. Ondanks dat Veiligheidszaken had geadviseerd om gewoon schuld te bekennen (voor iets wat je niet doet) want dan werd het waarschijnlijk geseponeerd. Aan de ene kant zeggen dat je als club zegt dat je niks aan het verbod kan doen, maar ondertussen wel met soort van machtsmiddel zeggen dat seponering wel kan.

Daarna kwam de kwestie van het zwarte spandoek bij Helmond Sport. Na de racistische uitlatingen bij FC Den Bosch zorgde een overijverige steward ervoor dat deze bandierie maar beter toch het stadion niet in kan komen. Veiligheidsman Gerard riep mij ook nog apart dat op spreekkoren richting de politie (het zogenaamde ACAB) gelijk lik-op stuk-beleid zou zijn, er opgetreden zou worden en de mensen een stadionverbod konden verwachten. Praat hier nu een politieagent of iemand van veiligheidszaken die aan de kant van de supporters zou moeten staan? De domme actie van de steward zorgde voor een bericht op Twitter dat werd overgenomen door De Gelderlander, AD en werd vervolgens door het ANP op allerlei nieuwssites verspreid. Wilco van Schaik moest op zijn vrije zondag opeens aan damage control doen. Dat deden ze op zo’n slechte wijze dat Legio Noviomagum de schuld in de schoenen werd geschoven. Het spandoek was namelijk niet aangemeld en met allerlei argumenten werd het straatje schoongeveegd. Bij de afspraak die op woensdag volgde werd nog eens verteld dat de steward op eigen houtje handelde en Veiligheidszaken er niet vanaf wist, anders was het doek nooit geweigerd. Maar wie zorgt ervoor dat deze steward mag controleren, beslissen en afkeuren? Juist, Veiligheidszaken, omdat zij deze structuur zo hebben aangebracht.

De maandag na Helmond speelde NEC thuis tegen Jong Utrecht. Een paar uur voor de wedstrijd, en dan hebben we de discussie rond het spandoek en de communicatie nog vers in het geheugen, werd vanuit Veiligheidszaken een mail gestuurd naar mij als voorzitter van de Supportersvereniging met de volgende strekking:

Wat de club ook zorgen baart is de situatie omtrent het gedrag van supporters, waar de supportersgroep van Legio ook onderdeel is. Via deze weg willen we je informeren over het standpunt van onze ketenpartner. De afgelopen wedstrijden is er door de politie verschillende keren geconstateerd dat ACAB is gezongen of ACAB / 1312 is uitgebeeld op spandoeken. Deze uitingen zijn door de wetgeving strafbaar gesteld en verboden (belediging ambtenaar in functie). Tot drie keer toe hebben wij de politie ervan kunnen weerhouden actie te ondernemen richting supporters die dit uiten. N.E.C. wil jullie op de hoogte stellen van het volgende en jullie vooraf waarschuwen voor de gevolgen van eventuele acties van de overheid. Indien je nog vragen hebt horen we dat graag.

Veiligheidszaken.

Een zeer persoonlijke mail, maar ook net zo bizar om op deze wijze de supportersvereniging te willen aansporen om bepaalde spreekkoren uit een stadion te mijden.

In het opeenvolgende gesprek op woensdag werden alle frustraties van de wedstrijden ervoor besproken. Van Schaik schoof aan. Een harde discussie volgde. Een tweetal uitnodigingen voor de gedragscommissie werd ingetrokken. De kou van het statement van NEC was enigszins uit de lucht en Veiligheidszaken zou bij de Nijmeegse politie nog een poging doen die week om het stadionverbod van Jaapie in te laten trekken. Breed uitgemeten werd ook het stadionverbod van hem dat alleen maar verliezers kent en waarbij de club ook niet blij is. In de tussentijd van zijn verbod was het ook geen probleem dat hij als contactpersoon blijft fungeren. Op vrijdag in Volendam deed ik navraag hoe dit verlopen is. En passant werd medegedeeld dat dit toch niet was gelukt en er al een brief binnen was van de KNVB met 9 maanden stadionverbod, terwijl Jaapie nog van niks wist en er nog een poging gewaagd zou worden. Niet echt de wijze waarop zulke communicatie zou moeten verlopen.

Inmiddels is het eind december, winterstop en staat de tweede seizoenshelft voor de deur. Legio stuurt mailtjes naar Veiligheidszaken en daar wordt niet of laat op gereageerd. Ondertussen hebben wij ook al zes jaar Team Wedstrijden waarbij SV NEC, HKN, Legio/080, Bleum, NEC, hoofdstewards en enkele andere supporters praten over wat er speelt rond wedstrijden. Het gaat met name over vervoersregimes en incidenten die plaatsvinden. Ook zitten we gemiddeld 4 keer per jaar om tafel om afspraken te maken over bijvoorbeeld de busreizen, omwisselen, kaartverkoop. Het is een prima werkwijze. Opgebouwd in de tijd van Lonneke en Dominique, die wel gevoel hadden richting supporters en wel het onderscheid konden maken tussen wat verstandig is om te doen of niet. Die aan de kant van de supporter staan en niet die van de politie. Die ook niet de club als tegenstander neerzetten maar als één van ons.

Legio maakte deze week het statement dat zij het vertrouwen opzegden in Veiligheidszaken en voorlopig stoppen met de prachtige sfeeracties. Reden is dat Veiligheidszaken per se een vervanger wil voor Jaapie. Dat zij niet willen dat een mail, waarbij gevraagd wordt om toestemming van een sfeeractie, ondertekend wordt door Legio Noviomagum. Die moet per sé met een naam ondertekend worden. Dat is nota bene dezelfde organisatie die mij een mail sturen over het optreden tegen ACAB. Maar wie is nu zo gek om Jaapie op te volgen als hij ook slachtoffer geworden is van een heksenjacht tegen de rotte appels? Aangeboden is om wel een contactpersoon aan te wijzen tijdens de actie zelf. Wat is dan het probleem?

Als SV ondersteunen wij dit statement en zegden wij de wacht aan met de communicatie naar Veiligheidszaken. Een ook niet alledaags besluit, maar gezien de hele voorgeschiedenis onontkoombaar. Een uitnodiging volgde daarop voor een gesprek bij de club. Ondertussen ben je ook vele avonden verder waarbij je als SV met de club in gesprek gehad, maar je wilt in het belang van de club toch weer het gesprek aangaan. En wat gebeurt er dan, op een wedstrijddag in de app-groep van Team Wedstrijden:

Goedemiddag allen, in de app van team wedstrijden worden er voetbalzaken/wedstrijdzaken besproken. Omdat ‘Jaapie’ een verbod heeft en momenteel geen gesprekspartner is kan hij in deze hoedanigheid niet meer deelnemen in deze app. Ik zal hem dan ook moeten verwijderen. Hij is op de hoogte gesteld door mij.

Dan ben je dus ondanks alles, want ben nu al 1200 woorden verder, nog in gesprek met deze mensen van Veiligheid, en dan pleeg je zo’n actie. Wat is dan het doel hiervan? Is dat machtsvertoon? Wij blijven de baas bij de club? Het is in ieder geval totaal respectloos naar Team Wedstrijden en de Supportersvereniging. Bizar ook, alsof er nooit een vorm van samenwerking is geweest. Deze opsomming van fouten en provocaties zorgen ervoor dat er geen vertrouwen meer is tot een samenwerking. Twee externen, met zelfs een eigen beveiligingsbedrijf, maken de jarenlange samenwerking tussen club en supporters volledig kapot. En hoe het verder moet? De afdeling Supporterszaken wordt overal in gepasseerd en mag het vuile werk opknappen. Vanuit de directie is het nog stil. Maar het beste is om zo snel mogelijk afscheid te nemen van deze personen. Want het enige wat NEC nu nog overeind houdt zijn de supporters die iedere week nog komen en de prachtige sfeeracties van Legio Noviomagum. Gaat dat weg, dan is de club echt verloren.

Jeroen Rengers, voorzitter Supportersvereniging NEC