SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

SV vraagt om tekst en uitleg van directie

Afbeelding voor SV vraagt om tekst en uitleg van directie
24 september 2019

Na de nederlaag tegen FC Dordrecht kwam er veel kritiek op het vertoonde spel en inzet, maar er doken ook veel vragen op ‘hoe het zover heeft kunnen komen’. De overwinningen tegen Roda JC en Telstar, de late gelijkspelen tegen Den Bosch en De Graafschap deden de realiteit ook wel verbloemen. 

De Supportersvereniging overlegt op structurele basis met directeur Wilco van Schaik, maar als de situatie daarom vraagt is ook direct contact om uitleg te krijgen. Bijvoorbeeld over hoe we in de huidige situatie terecht zijn gekomen. Hoe we er financieel voor staan en wat de rol van investeerders is. Maar ook wat voor een jaar we mogen verwachten. De antwoorden van de directie delen we dan ook graag. 

Afgelopen seizoenen
Van Schaik: “De afgelopen twee jaar is er met alle middelen (spelers(budget), trainers) geprobeerd direct terug te keren. Dit is mede door foute technische keuzes, tegenslag, de steeds moeilijker wordende eerste divisie met grotere concurrentie met grote budgetten, niet gelukt. Dit is de eindverantwoordelijkheid geweest van de directie, ondersteund door de bepalende geledingen stak en RvC. Daar loop ik niet voor weg, daar ben ik ook bij geweest. Er zijn dus fouten gemaakt. Fouten waar de club nu nog pijn van heeft in afkoop, spelers die betaald worden, maar niet presteren of in de beloften lopen.

Dit draagt de club dit seizoen mee. Een groot gedeelte van het spelersbudget wordt ingenomen door salarissen die ze niet gebruiken. NEC heeft een aardig spelersbudget, maar met veel spelers die niet gebruikt worden. Dit zijn fouten uit het verleden, waardoor nu geen Vd Boomen, geen Seuntjes, geen Stockers of Verhaar gehaald konden worden.”

Jong elftal
Het gevolg is een jong elftal, een elftal dat moet groeien, moet leren, zich nog moet ontwikkelen, wat niet stabiel is en waar heel hard mee gewerkt moet worden. “Dat doen de trainers, daar is niets op aan te merken”, aldus Van Schaik. “De keuzes die ze maken zijn de juiste keuzes van wat er beschikbaar is. En over 1 of 2 posities heb je altijd met elkaar discussie, maar over het algemeen werken we goed en werken zij goed samen.”

Over de resultaten meldt Van Schaik: “Die zijn heel wisselend, fases goed en overtuigend, fases minder tot slecht. Net zoals de resultaten, die kennen hetzelfde beeld. En ja we hadden ook nog wat punten minder kunnen hebben. Technisch moeten ze zoeken naar de ideale elf, de ideale tactiek met deze selectie die in de voorbereiding tot stand is gekomen en waar Rens nog moet aansluiten, Okita pas nu weer een leeg hoofd kent en Flemming en Velikonja aansloten toen we al begonnen waren.”

Onrust
Na een slechte wedstrijd tegen FC Dordrecht, komt er ook veel kritiek op het clubbeleid. Als reactie daarop zegt de directeur: “Ik snap de onrust wel, maar kan dit niet wegnemen. We hebben gezegd ‘een negende plaats is het hoogst haalbare en zou een prestatie zijn’. We hebben het budget op dit moment niet meer om om de eerste plaats mee te doen dit seizoen, we moeten bezuinigen. Het zal met vallen en op staan gaan dit seizoen, want het is jong.

Jonge spelers kunnen wel beter worden gedurende een seizoen, naarmate ze meer wedstrijden spelen zullen ze minder fouten gaan maken en sterker worden. Dus het heeft tijd nodig. Go Ahead is lastig, Cambuur is lastig, maar in de eerste divisie kan iedereen van iedereen winnen en is elke wedstrijd er eentje op zich. We kunnen over twee wedstrijden bij de eerste zeven staan, of 15de, het is dit seizoen all in the game.”

Financiële situatie en investeerders 
Wat is dan de rol van de investeerders en hun invloed? Van Schaik: “We hebben het financieel moeilijk, het is overleven dit seizoen. De investeerders helpen wel, maar vinden dat we meer zelf moeten doen. Dus ben ik op zoek naar alternatieve en externe geldbronnen om dit seizoen door te komen en ook om onder andere het gat van Fenerbahce te dichten. Onze investeerders kunnen daar niet garantie voor staan dus moet ik extern gaan praten. Er zijn vele mensen geïnteresseerd te investeren in sport en met de zekerheden die wij hebben als de Kadioglu gelden en de gemaakt transfergelden is het voor een financier interessant dit te doen.”

Moet de club niet op zoek naar een investeerder die de club overneemt?
“We zijn altijd op zoek naar bronnen/financiën om de club te versterken in binnen- en buitenland. Op dit moment wil geen van de investeerders wil de club overnemen/kopen. En natuurlijk kijken wij ook buiten de grenzen, om zo te kijken wat er te koop is. Zo kom je vele interessante mensen tegen, kijk je in de keukens van andere clubs en zie je hoe verhoudingen in het buitenland liggen. Dan praten we dus ook met eigenaren, maar ook besturen van buitenlandse clubs met eigenaren. Om onszelf te oriënteren wat dat voor gevolgen en consequenties heeft. Maar puur ter oriëntatie. Met daarnaast altijd terugkoppeling naar onze stakeholders. Die weten continu waar we mee bezig zijn.”

Waarom zou iemand de club geld lenen?
Omdat ze daar een rente, is rendement voor dit soort partijen, voor krijgen. Daarnaast hebben we voldoende zekerheden te bieden als de transfersom van Kadioglu, maar ook Groeneveld of de Jahankbahsh gelden. Dus wij zijn een interessante en vrij zekere partij om aan uit te lenen. Wij halen daarmee gelden naar voren, gaan door met ons beleid om te bezuinigen en gezond te worden. Dat kan met deze gelden verantwoordelijker dan zonder.”

Terug naar het voetbal, wat zijn de verwachtingen komend seizoen
Wat kunnen we dit seizoen verwachten? Van Schaik: “Het zal op en af gaan. Het gaat geen goed seizoen worden. We gaan niet spelen om plek 1 en 2, 4 en 5 hebben we gezegd. Er is geen paniek, alleen ontevredenheid en teleurstelling. Tegen FC Dordrecht was het slecht. Of je een jong elftal hebt of ouder, zo mag je niet verliezen. Dat is weer een les voor ons elftal, hoe kunnen we dat voorkomen, wat moeten we anders doen in de voorbereiding, het voetbal, of de instelling. Dus werk aan de winkel om dit te voorkomen. Elke dag weer gaan trainen om beter te worden. De feiten intern benoemen, spelers aanspreken en trainen om beter te worden. Daar staat onze groep voor open, ze willen trainen en leren, de houding is goed. Dat is wat we elke dag doen. We moeten vasthouden aan onze visie ‘jonge spelers kansen geven, spelers ontwikkelen en waarde creëren en in de loop van het seizoen dan beter worden en focussen op maximaal plaats 9’.

Naar aanleiding van de antwoorden van de directie blijven wij als SV de club kritisch volgen. Zeker gezien de recente ontwikkelingen rond buitenlandse investeerders. 

Bestuur SV NEC