SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Nijmegen nog niet klaar voor Eredivisie

Afbeelding voor Nijmegen nog niet klaar voor Eredivisie
8 oktober 2021

Waar op het veld NEC vooralsnog laat zien in de Eredivisie thuis te horen, zijn de omstandigheden achter de schermen anders. Voor de zoveelste keer in een maand blijkt dat de gemeente en politie in Nijmegen nog de grootste moeite heeft om zich aan te passen aan het hoogste niveau. Continue wordt gedacht in problemen en worden gedragen oplossingen genegeerd.

Dicht blijven De Schup

Het seizoen begon met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Eindelijk mochten we, wel met 2/3 van het publiek, naar de Goffert toe. Ons supportershome De Schup kon echter niet open. Op papier wel met een maximale capaciteit van 80 en geplaceerd zitten, maar het grote plein naast ons home mocht niet gebruikt worden. Naar oplossingen zoals staan/zitplaatsen op het plein en goede controle, werd niet geluisterd. Ook de Schup gebruiken als verkoopcounter was geen optie, terwijl dit in andere gemeenten wel is toegestaan. Het resultaat was drukte juist bij de counters in het stadion, waar juist spreiding van verkooppunten moest zorgen voor goede doorstroming. Samen met de club en de horecapartner van NEC stond alles klaar om het goed te organiseren, maar keer op keer werd gekeken naar wat níét mogelijk was, in plaats van wat je wél kan doen.

Laatste training NEC-Vitesse

Al weken zijn we bezig met de aanstaande derby en de mogelijkheid om op de laatste training (16 oktober) de spelers te motiveren met vuurwerk. Bij de een na laatste editie hebben zowel Nijmegen als Arnhem besloten het vuurwerk in de ban te doen en alleen een professionele vuurwerkshow toe te staan. Dat NEC dit financieel ook voor hun rekening wil nemen is te prijzen, maar de gemeente weigert vooralsnog ook te kijken naar alternatieven. Zo is het toegestaan om op een veilige wijze (zelfs in een stadion) vuurwerk af te steken door supporters, onder toeziend oog van een professional, maar ook deze optie wordt niet toegestaan. We vrezen ook voor het scenario van de vorige laatste ‘derby training’ waarbij een grote politiemacht werd opgetrommeld om intimiderend die training kracht bij te zetten.

Drankverkoop uitwedstrijden

Maar er zijn meer voorbeelden. Sinds jaar en dag doet SV NEC de verkoop van drank in de bussen bij uitwedstrijden. Omdat wettelijk gezien een mondkapje verplicht is, wordt de verkoop daarvan nu buiten de bus vanaf een centraal punt gedaan. Dat ging tegen Ajax en Heracles prima. Er is een ongeschreven regel dat er zowel voor als na de wedstrijd 2 blikjes bier per persoon verkocht mochten worden. Omdat een aantal supporters teveel had gedronken, waarvan niet eens bewezen is dat dit komt door de verkochte blikjes, moest de drankverkoop vanuit Bikkels in het stadion. Bij iedere verkochte sixpack wezen wij de supporters ook op de blikjesregel. Echter was het in de ogen van de politie niet goed georganiseerd, omdat wij via NEC foto’s te zien kregen van supporters met meerdere sixpacks. Terecht werd gewezen op een goede controle van ook de minimumleeftijd, maar om achteraf deze foto’s te zien te krijgen, zonder er ter plaatse op gewezen te worden, maakt het voor ons ook steeds lastiger om deze verkoop steeds te blijven organiseren. Zeker omdat de lat vanuit de politie steeds hoger gelegd wordt.

Bij de wedstrijd daarop tegen Fortuna Sittard is, op verzoek van de politie, besloten de drankverkoop weer in de bus zelf te doen. Tot onze grote verbazing moesten alle ingeladen blikjes vooraf geteld worden (50 supporters in een bus, 100 blikjes bier). De verantwoordelijkheid werd niet bij ons neergelegd, we doen deze verkoop inmiddels al een jaar of 30, maar ter plekke moesten trays bier uit de bus worden gehaald. Er is een ongeschreven regel dat bij verplichte buscombi’s twee blikjes bier per persoon verkocht mogen worden, maar bij iedere andere vervoersregeling (vrij vervoer of autocombi) is er nooit een restrictie geweest op het aantal verkochte blikjes.

Ontvangst FC Groningen

Denken in problemen in plaats van oplossingen is een rode lijn die we in het nieuwe beleid steeds maar terugzien. Over een aantal weken komt FC Groningen op bezoek. De Groningers willen met 500 supporters afreizen naar Nijmegen, wat wij als SV NEC alleen maar toejuichen. In de bussluis achter het stadion is echter alleen maar plaats voor 11 bussen en geen auto’s. Tenzij er over een andere combinatie wordt gesproken. Bij 4 bussen mogen er 125 autokaarten verkocht worden, waardoor Groningen maar 325 supporters mag meenemen. Door de club zijn allerlei alternatieven aangedragen, denk aan pendelbussen, maar de gemeente wil niet dat er supporters buiten het vak opstappen. Het gaat niet eens om een hoog risicoduel, maar bij voorbaat zijn originele ideeën niet eens wenselijk. Houd bijvoorbeeld ruimte voor 1 of 2 pendelbussen en laat supporters vanaf een ander parkeerterrein opstappen. Nee, alles moet in de sluis gebeuren.

Toekomst

Het is voor ons als vereniging gebruikelijk om in gesprek te blijven en te hopen dat achter de schermen naar oplossingen gekeken wordt. Een goed resultaat van een samenwerking wordt vaak vanzelfsprekend verwacht, terwijl er op de achtergrond veel tijd en energie in de organisatie van uitwedstrijden gaat zitten.

Het afgelopen jaar zijn er bij NEC veranderingen geweest op het gebied van veiligheidszaken. Binnen de club zijn er zeker goede intenties om het voor de supporters goed te organiseren. Waar wij in dit geval als SV voor staan, gericht op de uitwedstrijden en laatste training Vitesse, geldt ook maar voor een beperkt deel van alle supporters. Echter wel voor de 500 tot 1000 supporters die NEC in heel Nederland hoorbaar steunen. Nu lopen wij voor de zoveelste keer in de afgelopen weken tegen muren op, waarbij deze supporters weer de dupe zijn.

Vanuit de club worden pogingen gedaan om onze supportersbelangen goed over te brengen, maar iedere keer is de reactie van gemeente en politie negatief. Toch zijn we van mening dat er richting de gemeente of politie niet altijd maar met hun antwoorden genoegen genomen moet worden. Sta voor de aangedragen alternatieven, vind iets van de controle op drankverkoop (en stuur stewards niet boos op onze verkopers af) of speel het een keer hogerop (directie x burgemeester). Het is pas oktober in dit nog prille seizoen. Dan moet het nog mei worden.