SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Maastricht: Voetbalsupporters zijn vogelvrij

Afbeelding voor Maastricht: Voetbalsupporters zijn vogelvrij
4 mei 2019

Als je supporter bent van een voetbalclub, dan ben je ook een verdachte. De politie heeft dan het recht, zonder enig bewijs en op basis van vermoedens een bus langs de kant te zetten. Vervolgens iedereen een voor een te laten uitstappen, fouilleren, id-kaart te vragen en daar ook nog een kopie van te maken.

Voor vertrek naar Maastricht was de toon al gezet. Een aantal dagen van tevoren werd door de politie van Maastricht al bepaald dat er een restrictie was op de bierverkoop. Maximaal 2 per persoon en alleen verkoop tot de korte stop, 20 minuten voor het stadion. In Nijmegen werden de trays bier afgeteld op basis van het aantal supporters in de bus. Vervolgens werden de organisatoren van de bus (SV, HKN, Legio en Bleum) bij elkaar geroepen. De Nijmeegse politiebegeleiding had signalen begrepen over mogelijke vuurwerkcontrole. Mocht er iets mee zijn, dan had je nu de kans het in te leveren.

Tijdens de reis kregen wij van een MVV-supporter al berichten dat er een politiepeloton aanwezig was bij Maastricht-Aachen Airport. Ook rond het stadion leek het wel of de Amerikaanse president op bezoek kwam, in plaats van 4 bussen NEC-supporters. We kennen natuurlijk al de historie van vorig jaar. Toen ook zonder enige aanleiding de bussen in Maastricht werden opgevangen door de politie met heel veel machtsvertoon. Natuurlijk op basis van informatie, waar achteraf ook niks van klopte.

De vermoedens kwamen echter uit. Na de korte plaspauze werden de bussen al omsingeld door motoragenten en ME-busjes. De laatste bus bleek vervolgens uit de rij verdwenen te zijn. Die was geëscorteerd naar de luchthaven. Daar stonden tientallen agenten klaar om de bus overhoop te halen. Iedereen uit de bus, op de foto, gefouilleerd en gecontroleerd. Omdat de andere bussen ondertussen al bij het stadion arriveerden, is gelijk door ons besloten dat we het bezoekersvak niet ingaan en wachten tot de andere bus weer onderweg was. Op vier supporters na, bleven de 150 anderen wachten tot de 70 supporters uit de onderschepte dubbeldekker arriveerde.

Dit duurde ongeveer 20 minuten. Het was goed om te zien dat alle bussen en groepen (Bleum, Legio en HKN) meewerkten. Onder het mom van “samen uit, samen thuis” bleef het uitvak leeg. We kregen hiermee ook de steun van de veiligheidsorganisatie (stewards en VC) van zowel NEC als MVV. Op de enkeling na (4 supporters) die het toch belangrijker vond het begin van de wedstrijd te zien dan te wachten op de supporters die er ook niet voor hadden gekozen om uitgepikt te worden door de Limburgse politie.

De politie vond niks in de bus. Vermoedelijk hadden ze het gemunt op de HKN-bus, maar ook daar hadden ze niks kunnen vinden. Mocht de bus echt niet zijn teruggekeerd, dan was het plan om met alle bussen terug naar Nijmegen te gaan. Gelukkig kwam het niet zover en heeft iedereen de goal van Ferdy gezien in de achtste minuut.

Hoe nu verder? Wat kun je hier nu tegen doen. Vorig jaar werd al een brief gestuurd naar Maastricht om opheldering te vragen. Die werd door de burgemeester beantwoord met drogredenen en procedurele argumenten. Wilco van Schaik stelde in de rust al voor om weer actie te ondernemen richting Maastricht. De vraag is echter wat het uithaalt. NEC is niet het enige voorbeeld van de Limburgse politie. Heel veel andere clubs kunnen er, bijna wekelijks, over meepraten. Het is een doorn in het oog van voetbalminnend Nederland. Als je voetbalsupporter bent dan is alles getolereerd, dan is privacy niet belangrijk. Dan ben je vogelvrij.