SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Kampioensfeest moet gewoon in het centrum

Afbeelding voor Kampioensfeest moet gewoon in het centrum
8 maart 2015

In de media verschijnen nu diverse berichten over de locatie van het kampioensfeest. De Supportersvereniging is reeds weken met NEC in gesprek over dit feest en met name de locatie. 

Na overleg met onze leden van de commissie activiteiten hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor de Waalkade. De Grote Markt is de mooiste locatie, maar is beperkt vanwege de capaciteit aan mensenmassa die er kan komen. Ook omdat er plaats moet zijn voor podium en horecavoorzieningen. De Waalkade is het meest ideale scenario. De spelersbus kan mooi aankomen, je kan iets met vuurwerk doen, er zijn horecavoorzieningen en plek voor het podium. De teleurstelling was dan ook heel groot toen de gemeente een negatief advies gaf voor de Waalkade. Volgens de gemeente is de Waalkade niet geschikt voor een groot evenement (meer dan 10.000 mensen) omdat de vluchtwegen beperkt zijn (alleen langs de zijkanten). De Waal zorgt ook voor een gevaar als supporters in feeststemming zijn en misschien een borrel teveel op hebben. 

De gemeente baseert hun mening op eigen ervaringen rond de Vierdaagsefeesten en hun expertise op gebied van crowdmanagement. Het vuurwerk is dan nog op de Waalkade, maar dit is ruim verspreid en eigenlijk ook al een risico als je kijkt naar vluchtwegen. Het alternatief in het centrum zou Kelfkensbos zijn. Voor de SV is dit de minst slechte optie, al zijn hier ook nadelen aan verbonden. Onder meer een jarenlange traditie van de Paasmarkt die niet kan wijken bij winst op FC Oss op Tweede Paasdag. 

Voorop staat: de Goffertweide is niet bespreekbaar voor ons. Menigeens heeft de huldiging in 2008 nog op het netvlies waarbij 10.000 supporters op een veels te grote uitgestrekte vlakte het feestje moeten vieren. Bovendien mis je de horeca dichtbij waarbij je in een café nog gezellig na kan borrelen, want duizenden weer na de huldiging zullen doen. 

Wij kunnen ons niet voorstellen dat een evenementenstad als Nijmegen niet in het centrum een plek kan creëren voor een kampioensfeest van NEC. We hebben ook nog alternatieven genoemd als het Keizer Karelplein (groot feest in 2005) en misschien de Wedren of Van Schaeck Mathonsingel. Niet de meest ideale locatie als een Waalkade, maar het is wel in het centrum en dat is een must voor het kampioensfeest. Het had ook de voorkeur van burgemeester Bruls, maar ook hij vertrouwt op het oordeel van zijn ambtenaren. 

Wij vertrouwen op NEC, die ook al maanden bezig is met de huldiging, en voor wie het net zo’n teleurstelling was. Laten we hopen dat het gemeente en NEC samen gaat lukken om tot een passende locatie in het centrum te komen. Een kampioensfeest moet natuurlijk gewoon in de binnenstad plaatsvinden.