Serieus.................................Tiel schreef: ↑zo 17 jan 2021, 17:33Maar er is nog nooit zo'n onrust geweest in Amerika en nu heeft diegene met de meeste stemmen wel gewonnen. Je opmerking over Amerika slaat als een lul op een drumstel.Polleke schreef: ↑zo 17 jan 2021, 17:16Kom op Tiel............... ben je nu echt serieus? Ik snap elk antwoord ook, maar ik luister eerst naar de vraag. En het antwoord is zelden het antwoord op de vraag. Het is vaak precies wat ze zelf willen zeggen, een ingestudeerd verhaaltje. Een politicus antwoord zelden met ja of nee + uitleg. In Amerika noemen ze dat: do not accept the premise of the question. Oftewel: als de vraag je niet bevalt, geef je eigen antwoord.Tiel schreef: ↑zo 17 jan 2021, 16:51He?Polleke schreef: ↑zo 17 jan 2021, 16:48Is dat zo? De democratie in de hele wereld staat onder druk. In Amerika wint van alle presidentskandidaten niet degene met de meeste stemmen. In Groot Britannië moeten landen die tegen de Brexit stemde er in mee gaan. En in Nederland geeft geen politicus een simpel antwoord op de vraag die ze krijgen. De democratie staat onder enorme druk momenteel. Kan jij de laatste politicus in NL opnoemen die gewoon antwoord geeft op een vraag?Ol daag je uit: noem er één.
Volgens mij geven alle politici gewoon antwoord, of je het antwoord begrijpt of dat het je aanstaat dat weet ik niet. Ik snap ze wel als ze antwoord geven.
Maar dat van Amerika, leg eens uit?
En doen ze het niet voor de aandacht dan? Is er ook maar iets waar van hun standpunten? Is er geen Corona, zijn de ziekenhuizen leeg, worden artsen betaald om te liegen. ZIjn verpleegkundige allemaal acteurs. Ga je dood van het vaccin? Zijn slechts een paar voorbeelden.
Ik volg veel debatten in de tweede kamer. Een kamerlid stelt een directe vraag: het antwoord is heel uitgebreid: maar geen antwoord op de vraag. Dan mag ie nog een keer: zelfde reactie. Mag ie 3e keer: zelfde reactie. En dan zegt de kamervoorzitter: u heeft u drie interrupties gehad.
Je vraagt mij naar Amerika. Bush verloor van Gore in stemmen, maar door de electoral college: won hij. Gore had meer stemmen. Clinton had meer stemmen dan Trump. De electoral college geeft een grotere stem aan mensen in kleine agrarische staten, dan de grote staten: waar de de democraten sterker zijn. Een stem in bv Californië telt niet de helft dan bv in North Dakota. In Amerika telt niet elke stem als gelijk. Zoek het op................
En voor wat de vragen in de kamer. De vragen die gesteld worden kun je 9 van de 10 keer geen antwoord opgeven.
Geef eens een direct voorbeeld van zo'n vraag?
Ik kom met cijfers:
2000: George W Bush: 50456002 stemmen
2000: Al Gore: 50999897 stemmen
(Bush won met 271 vs 266 electoral college stemmen)
2016: Clinton: 65853514 stemmen
2016: Trump: 62984828 stemmen
(Trump won van Clinton met 304 vs 227 electoral college stemmen)
Zowel Al Gore als Hillary Clinton had meer stemmen dan de tegenstander. Gore had 543895 meer stemmen. Clinton 285086 stemmen. In deze verkiezing was het zo dat Biden zowel the electoral collega als de meeste stemmen kreeg (ze noemen dat daar the populair vote). Als Amwerika een democratie was geweest waarbij elke stem hetzelfde telt als elk ander: dan was Gore president geweest en Hillary Clinton.
In Amerika geldt echter dat elke staat kiesmannen aanstelt, en staten met minder inwoners krijgen daarbij een voordeel. Dat was ooit bedoeld in de na-kolonie tijd, dat kandidaten voor het presidentschap niet alleen langs de grote steden gingen: maar ook de kleinere agrarische staten bezochten. Voor nu geldt: dat die staten vooral republikeins zijn: klein, sterk christelijk. Dus schaffen ze het niet af, het is een grondwetswijziging. In elke verkiezing volgens dit systeem hebben de kleinere staten (en de kiezers) een giga voordeel. De meeste stemmen tellen niet in Amerika.
Dus noem me niet als een lul op een drumstel: ik geef feiten.
Je vroeg me om een antwoord in de NL politiek. Ik ben geen fan van Wilders..... maar als je tijd hebt: https://www.youtube.com/watch?v=e09gdRRW4QQ