SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

Eerste lustrum voor Legio Noviomagum

Afbeelding voor Eerste lustrum voor Legio Noviomagum
16 februari 2011

Het waren mooie maanden voor sfeergroep Legio Noviomagum. Een grote ludieke actie tijdens De Derby, fantastische sfeer en een fl ink doek in Doetinchem, een mooie opbrengst uit de gehouden collecte maar bovenal: de viering van het eerste lustrum.

Lustrum
Vijf jaar geleden spraken een aantal fanatieke supporters af in de kroeg om te bekijken wat ze bij zouden kunnen dragen aan de sfeer in het Goffertstadion. Een paar uur later was Legio geboren. Rond de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag was het eerste lustrum een feit. Reden om volledig los te gaan.

Bij aanvang van de wedstrijd werd op de Gofferttribune een jubileumdoek omhoog getakeld, met feestelijke vlaggen en bandieries erachter. Tegelijkertijd kwam op de Hazenkamp een gloednieuw, 100 meter lang rood-groenzwart doek over het publiek heen. Zifo, de andere sfeergroep van NEC, gaf de zijde naast het uitvak dezelfde kleuren en zelfs de hoofdtribune moest eraan geloven. Daar ging het klassieke Nijmegen-doek over de hoofden.

Op elke tribune een actie was echter niet genoeg, zo bleek. De tweede helft werd namelijk ingeluid met een sfeervolle fakkelactie op de bordessen van de trappen van de Gofferttribune. Achter het vuurwerk werd een tweede doek (met zelfspot) getakeld.

Derby’s
Vóór de grootse feestacties pakte de groep al flink uit in de derby tegen de aartsrivaal. Om te beginnen op de ‘laatste training’, waar met een uniek takeldoek (‘Maak ze af!’) en flink wat vuurwerk de boel op scherp werd gezet. De grootste klapper kwam echter een dag later, als met twee takeldoeken de situatie bij de noordelijke buren treffend wordt weergegeven.  Op het eerste doek stond baby-boef Merab Zjordania afgebeeld met zijn nieuwe speeltje: een geel-zwarte knuffel. Het doek dat daarna omhoog ging toonde de situatie zoals die er over een aantal jaren uit zal zien: een vermink en weggegooid speeltje. Merab is nergens meer te bekennen.

Helaas kreeg de overwinning die hiermee buiten het veld geboekt werd geen gevolg binnen de lijnen. Legio kon echter rekenen op veel lof van de supporters en bovendien op landelijke media-aandacht. Ook NEC verdiende complimenten, want het is voor het eerst dat de groep de ruimte kreeg om zich op ludieke wijze op de tegenstander te richten. Het waren drukke tijden op schildergebied, want een week later stond de kleinere Gelderse derby op het programma: De Graafschap-uit. In Doetinchem was de sfeer fantastisch, net als het spel en de uitslag (1-4). Vlak voor het beginsignaal werd een doek getoond dat het  hele uitvak besloeg, met daarop een enorme adelaar en de aanmoedigende tekst ‘come on’. 

Collecte
Zoals gezegd, Legio moest hard aan de slag de afgelopen maanden. De waardering kwam in de vorm van geslaagde acties en veel positieve reacties. Maar ook in de vorm van geld. Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen FC Twente werd namelijk gecollecteerd. Daarbij werd in totaal 2.730,21 euro opgehaald, plus wat Eendrachtmuntjes, Shell-zegels, Pools, Turks, Kroatisch, Canadees en Roemeens geld en een muntje voor discotheek de Hoeve. Vooral voor het voor acties bruikbare deel zijn de jongens van Legio iedereen dankbaar. Met goede moed en extra fi nanciële middelen zal de groep bevlogen de tweede seizoenshelft ingaan.