SUPPORTERSVERENIGING N.E.C.

Terug

21 februari herinneringsavond bombardement

Afbeelding voor 21 februari herinneringsavond bombardement
3 februari 2019

OPROEP > Op 22 februari 2019 is het 75 jaar geleden dat Nijmegen door de geallieerden werd gebombardeerd. Amerikaanse vliegers lieten na een mislukte operatie in Duitsland hun bommen boven de Waalstad vallen. Het stadshart werd compleet weggevaagd en er vielen bijna 800 doden, duizenden raakten gewond.

In het centrum is de afgelopen jaren de brandgrens van dit bombardement met herinneringsplaatjes van alle slachtoffers gelegd. Een vrijwilligersproject gesteund door vele Nijmegenaren. De brandgrens in de binnenstad, aan de kop van het Kronenburgerpark, Stationsplein en bij de Krayenhofflaan wordt met lichtjes verlicht.

Op donderdagavond 21 februari zal de brandgrens opnieuw tot leven gebracht worden. En daarvoor wordt ook de hulp gevraagd van NEC-supporters. Bij het bombardement kwamen ook twee NEC-leden om. Veel leden van NEC raakten alles kwijt omdat hun huizen waren vernield. Binnen de club kwam toen een actie op gang om hen te helpen.

Zo’n veertig muziekgroepen en koren (samen goed voor 600 tot 700 zangers) zullen deze avond vanaf 20.00 uur vijftien minuten zingen en muziek spelen op de brandgrens. De klokken van de Stevenskerk luiden het herinneringsmoment in en uit.

Jongeren uit diverse wijken, betrokken bij buurtprojecten van Futsal Chabbab, zullen led-kaarsjes plaatsen. Circa tachtig hardlopers van Nijmeegse verenigingen zullen met fakkels en grote lichten langs de brandgrens lopen.

Oproep

Ook NEC-supporters worden gevraagd om mee te doen aan deze bijzondere herdenking. We nodigen iedereen uit om donderdag 21 februari ook op de brandgrens te gaan staan. De kerk aan de Molenstraat is deze avond de algemene verzamelplek, open vanaf 19.00 uur. Gidsen van Gilde Nijmegen leiden bezoekers vanaf 19.30 uur naar de locaties van de brandgrens.

Wie op de brandgrens wil staan kan zich aanmelden. De centrale verzamellocatie is op 21 februari 2019 in de Molenstraatkerk, vanaf 19.00 uur.

Voor meer informatie zie ook brandgrens024.nl